EnglishDeutsch

Tekst:

Vandring

Det er fantastisk vandreterreng over hele Nordkyn. Stillheten, den åpne plassen og horisonten er uforglemmelig.

Se her for bilder fra og mer informasjon om turløypene på Nordkyn.

Hele regionen egner seg godt til vandreturer, for store og små, trent som utrent. De fleste av løypene er oppmerket, med utsiktspunkter flere steder. Selv på den korteste turen er det gode muligheter for å se rein på nært hold.Gå på tur midt på natten og la naturen i Nord-Norge vise sitt sanne jeg. Lyset om natten gir fjellene et magisk uttrykk. Mange av de anbefalte rutene på dagtid er enda mer spennende om kvelden og midt på natten.

Det er likevel viktig å forberede seg godt før man legger ut i ukjent terreng, og for de lengre turene er kart og kompass nødvendig. Klimaet er barskt og været kan skifte fort. Utstyr som varme og vind/vanntette klær, nok proviant og førstehjelpsutstyr må være med. Ta helst kontakt med lokale turlag eller turistkontorer for lokal informasjon. Meld fra hvor du skal.

Turforslag

Fra Snattvika i Kjøllefjord går det en t-merket løype ut til fjellet over Finnkirka. Dette er en 2 timers vandretur som begynner ganske bratt, men flater ut og blir noe kupert. Langs turløypa er det flere fiskerike vann slik at du kan kombinere turen med fiske og bål.
Fra Oksevåg går det en gruslagt sti mellom høydene Kulehompen og Storhompen ned til den lune Oksevågen. En 20 minutters familievandretur ut til restene av den gamle hvalfangststasjonen Oksevågen. Ved startpunktet står et informasjonskilt med kart over turen, turbeskrivelse og kulturhistorisk informasjon.

Det store flate terrenget på Slettnes er enkelt å gå i. Den fire kilometer lange kulturstien gir deg et inntrykk av områdets særegne historie og kultur. Ved startpunktet og på flere steder på turen står det informasjonsskilt med kulturhistorisk informasjon.

Kinnarodden, eller Kapp Nordkyn, på nordspissen av Nordkyn er det nordligste punktet på europeisk fastland. Dette er en løype som krever at man er godt trent samt har godt turutstyr. Du kan starte den 8timers (23km) lange turen enten i Oksevåg eller ved portalen ved Mehamn lufthavn. Løypa er markert med varder og gps/UTM koordinater. Selv om løypa er merket så er det meget viktig at man har med seg kart og kompass, fordi været kan fort legge om. Det er også meget viktig å gi beskjed før du legger ut på tur. Området har delvis GSM mobildekning. Hit kan du også ta båt.