EnglishDeutsch

Tekst:

Museer og gallerier

Museer, gallerier og kunsutstillinger på Nordkyn gir et innblikk i samtidskultur så vel som regionens til tider dramatiske historie.

Gamvik Museum

Gamvik Museum viser vår lokalhistorie helt fra de første innbyggerne som slo seg ned da isen smeltet for 10.000 år siden og frem til kongekrabbens inntåg sent på 1900-tallet. Museets beliggenhet i et tidligere fiskebruk med utsikt mot det åpne havet gir et passende miljø for reisen tilbake i tid.

Dramatiske hendelser har funnet sted opp gjennom tidene. Hekser ble brent på 1600-tallet, hvalfangststasjonen ble rasert i 1903, og hele befolkningen ble utsatt for store prøvelser da tyskerne brente hvert hus og senket hver båt mot slutten av andre verdenskrig.

Disse historiene kan man bli bedre kjent med på Gamvik Museum. Men man kan også se hvordan arbeidet foregikk på et fiskebruk i etterkrigstida, og få vite mer om dyr, fugler og fisk som finnes i området. I Bøkkerbua Kafé kan man i sommersesongen kose seg med kake og kaffe fra selvbetjeningen, mens Barentshavet bokstavelig talt klukker under bena på en. Her finnes dessuten en liten museumsbutikk som selger lokalt håndverk. 

Foldalbruket Kystkultursenter

Tørrfisk og tjære, bølgeskvulp og måkeskrik, kaffe på kaia mens du nyter utsikten mot Kjøllefjord og fiskebåtene som dunker forbi. Se, lukt, føl, hør og smak mens du tar inn inntrykket av hvordan livet langs Finnmarkskysten har artet seg gjennom tidene.

Foldalbruket er et nedlagt fiskebruk som nå presenterer lokal fiskeritradisjon, historie og utvikling. Bruket ble fredet av Riksantikvaren i 1994. Bakgrunn for fredningen var at Foldalbruket representerer et typisk fiskebruk fra gjenreisingstida med trandamperi, bestyrerbolig og - kontor, tørrfiskbrygge med mottak og salteri, og ei stor burekke.

Bruket ble aldri modernisert, og viser derfor et komplett fiskerimiljø slik det var på 1950/60-tallet. Foldalbruket er den største vernede trebrygga i Norge.

Her fortelles historien om Foldalbruket, og du inviteres til en vandring gjennom en samling av gjenstander og redskaper fra Kjøllefjord, gitt til museet av lokale innbyggere. Denne vandringen bringer deg 50 år tilbake i tiden, til gjenreisningstida på fiskebruket. Fiskemottaket, trandamperiet, bestyrerens bolig og kontorbrakka. I vårt kulturhistoriske galleri får du også oppleve Finnmarks historie fra vikingtid fram til i dag.

Galleri Christensen

Dette galleriet i Kjøllefjord ligger i et restaurert fiskebruk, og har faste og tidsbegrensede kunst- og fotoutstillinger fra hele Barentsregionen.

Gamvik Kunstforening

Kunstforeningen arrangerer kunst- og håndverksutstillinger, som oftest på Slettnes Fyr.