EnglishDeutsch

Tekst:

Plassene

Nordkyn er kjent for sine eksotiske fiskevær og billedskjønne fjellutsikter. Men det finnes også strender, fyrtårn og maleriske fjorder.

Fiskevær & landsbyer

Kjøllefjord

KjøllefjordKjøllefjord er et lite med sprudlende samfunn på vestkanten av Nordkinnhalvøya. Fiskeværet ligger lengst inn i fjorden med en strålende utsikt mot havet og Finnkirka.

Mehamn

MehamnMehamn ligger på østsiden av Mehamnfjorden ved Mehamnelvas utløp, og er et aktivt og voksende samfunn med lang historie.

Gamvik

GamvikGamvik ligger i den subarktiske sone og har meteorologisk sett ingen sommer. Naturtypen kalles tundra. I sentrum av bygda er det gjort arkeologiske funn av bosetninger fra steinalderen (5000-8000 år f.kr).

Skjånes og Hopsfjorden

Skjånes og HopsfjordenSkjånes ligger lunt til ytterst i Hopsfjorden, som er en dyp og vakker fjord med mange små bosettinger.

Dyfjord og Kifjord

Dyfjord og KifjordDyfjord er en gammelsamisk bygd og fiskevær med ca 50 innbyggere. Kifjord ligger på veien til Dyfjord, og er et fritidsområde med mange hytter og turstier.

Lebesby, Kunes og Veidnes

Lebesby, Kunes og VeidnesBygdene rundt den mektige Laksefjorden er urgamle fiskevær, og det er gode muligheter for vandring, camping og fiske.

Landemerker & severdigheter

Slettnes fyr

Slettnes fyrSlettnes fyr er et fremtredende landemerke i det forblåste landskapet, og det omkringliggende naturreservatet er hjemsted for over 100 fuglearter.

Finnkirka

FinnkirkaSagnet forteller at Finnkirka var et gammelt offersted for fiskere, reisende og samer. Reisende langs kysten fryktet havstykket forbi Nordkyn.

Kinnarodden 71°8’1”N

KinnaroddenÅ nå ekstreme punkter har alltid vært eventyrlystene menneskers mål. Kinnarodden er ett av dem.

Skjøtningberg

SkjøtningbergDet fraflyttede fiskeværet Skjøtningberg er nå et lunt hytte- og fritidsområde med en stor og langgrunn strand.

Tyskt kystfort fra andre verdenskrig

Kystfort fra krigenVest for Gamvik kirke på høyden Varen ligger restene av et tyskt kystfort fra andre verdenskrig.

Hopseidet

HopseidetHopseidet ligger mellom Eidsfjorden og Hopsfjorden. Eidet er kun 1 kilometer bredt, og knytter Nordkynhalvøya til fastlandet.