EnglishDeutsch

Tekst:

Kinnarodden 71°8’1”N

Å nå ekstreme punkter har alltid vært eventyrlystene menneskers mål. Kinnarodden er ett av dem.

Forberedelser, tålmodighet og god fysikk er grunnleggende egenskaper for deg som ønsker å nå europas nordligste fastlandspunkt.

Mange ønsker å besøke Kinnarodden, ferre er de som kommer seg dit. Dette nordligste, europeiske, fastlandspunkt står som en ventende drøm der ute i ishavet. Landskapet er formet av is, vind og hav. Steinblokkene ligger som kniver i landskapet. Med respekt, forståelse og kunnskap kan du få en uforglemmerlig tur gjennom et særegent landskap. Følelsen av til slutt å stå ved ”verdens ende” er ubeskrivelig, forunderlig og mektig. Kanskje slik de første polfarerne følte det da de oppdaget nytt land…

 

Når du legger ut på turer her, så husk å melde fra hvor du går og når du regner med å være tilbake. Det er delvis mobildekning (GSM) hele veien. Godt skotøy og gode turklær er viktig. Vit at du kanskje må forlenge turen på grunn av tåke, vind, regn og kulde. Selv om sommeren kan det falle snø i området. Et godt kart, kompass og GPS er med på å gjøre turen vellykket. Vanligvis tar turen fra 6-8 timer en vei (23km).

Du kan starte enten fra Oksevåg eller Mehamn lufthavn. Fra Mehamn er løypa oppmerket med varder som hver har sin GPS-posisjon oppgitt i UTM koordinater. Kart over disse finner du hos Gamvik kommune, på overnatingsstedene i Mehamn eller på turistinformasjonen.

Vandringen går over myrer, fjell og daler. Her er følelsen av villmark stor. Bare de mest ekstreme arter lever her, og menneskelige spor fra historisk tid er få. Deler av Kinnarodden er også innlemmet i Kinnaroddsandfjorden Naturreservat, med en vakker og særegen strandeng. Enkelte steder finnes tufter etter lokale fiskere som ønsket å bo nær fiskefeltene.

Syns du turen virker uoppnåelig? Fortvil ikke. Det finnes båtturer ut dit for de mindre eventyrlystne, men følelsen av besøket er den samme. Mange som vandrer til Kinnarodden bestiller gjerne retur med båt.

Husk å melde fra hvor du går, lytt til naturen, ha god tid, vis respekt for omgivelsene, og Kinnarodden vil gi deg noe av sin sjel i gave til hjertet ditt.